【天翊设计】TENYER DESIGN 流光艺境——昆明融创春城书院

30 Nov 2020





光影幻变的节奏,铺陈诗意空间的序曲
天地之间,游踪所至,美景在目
空间、物我的相互探索
由此开篇

The rhythm of light and shadow is the prelude to the poetic space
Between heaven and earth, you can see the beautiful scenery
Mutual exploration of space, object and self
This is the beginning






虚与实的层叠碰撞        如闻其声 如临其境
The collision between the virtual and the real

生命中的丰盈体验构筑了我们看待整个世界的眼光,人生亦是如此,由繁入简,寻根文化之始,融汇开放之姿,始终是一种回归自由与自我的必经之途。

The rich experience in life constructs our view of the whole world, and so is life. From complexity to simplicity, from the beginning of seeking root culture to integrating open posture, it is always a necessary way to return to freedom and self.





纤尘不染的白色背景由远及近地铺展开来,暗灰色镜面石材台面,与浅浅的水面相互映衬,像极了湖面的一角,波光粼粼...景光之中雾气徐徐而来,远处叠翠含黛,营造出一种山水空濛的渺远意境。

The dust-free white background is spread from far to near. The dark gray mirror stone mesa sets off against the shallow water surface. It looks like a corner of the lake. The mist comes slowly in the scenery light, and the emerald in the distance creates a remote landscape.




圆环交错的穹顶与会客厅交相呼应。穿插的水滴饰物为空间的空白填补想象,墙面点点白色珠光内敛而含蓄,收银室外金色流动线条纵向延伸空间,白色与黄色质感的沙发圆润别致,空间丰富而鲜明的层次,在同一场域,被演绎得淋漓尽致。

The crisscross dome echoes the reception hall. The interspersed water drop ornaments fill the imagination for the blank space. The wall is dotted with white pearlescent, restrained and implicit. The gold flowing lines in the cashier's room extend vertically. The white and yellow sofas are mellow and unique, and the rich and distinct layers of space are incisively and vividly interpreted in the same field.





 

现代与未来的叙事线索        一入云南 忘返流连

As soon as the narrative clues of modern and future enter Yunnan, they forget to return

2020. 初冬暖阳斜照,水色轻波,星河入梦,仿若水上城。前场的设计将到访者引入另一个雅静之地,水、植物、建筑与装饰物相映成画。点点绿意渲染,多了几分季节的生趣。在此之中,感受藏匿于其中的庄重闲逸。随光影造境的指引,御风而行。向往人、鸟、树木和谐共生,飞翔,自由。

In the early winter, the sun is shining, the water color is light, and the Star River is dreaming, just like a water city. The design of the front court will introduce visitors to another quiet and elegant place, where water, plants, buildings and ornaments form a picture. A little bit of green rendering, more than a few minutes of seasonal interest. In this, I feel the solemn leisure hidden in it. Follow the guidance of light and shadow to create the environment, and walk against the wind. Yearning for the harmonious coexistence of people, birds and trees, flying and freedom.




空间通过流动和运动产生,曲线造型的走廊似曲水流转产生的波纹,其作为空间的造型元素,具有形成动态视觉的能量,生成一种"流体式"的空间形态,具有了黏稠性、流动感,产生为人所感知的流体空间。

Space is generated by flow and movement. The curved corridor is like the ripple generated by the curvilinear water flow. As the modeling element of space, it has the energy to form dynamic vision, and generates a "fluid" space form. It has the viscosity and dynamic flow, and produces the fluid space that is known to people.




通过可塑的、流畅的金属线面,创造了一个连续的立面造型以及空间流线的连续性。在空间内无声的演绎现代艺术与未来科技的城市情怀。

Through the plastic and smooth metal surface, it creates a continuous facade modeling and the continuity of spatial streamline. In the space, silent interpretation of modern art and future technology of urban feelings.






大面积堆栈出不规则立体弧形面,带着流畅的层叠变形,营造宛若新生命的纯洁情境,光影雕刻出的自然感,宛若长河里看不尽的水流变幻。置身其中,仿若梦境一场。

Large area stack of irregular three-dimensional curved surface, with smooth stacking deformation, create a pure situation like a new life, the natural feeling carved by light and shadow, like the endless changes of water in a long river. It's like a dream.



 

光与影时空对话        阿罗多姿 宛转其间
Space time dialogue between light and shadow


路易斯康说,"结构是光线的创造者"。空间交错跌宕,光影起伏变幻,物体的质感才得以显现。沙盘区吊顶延续接待厅设计手法。雕塑的饰物与玻璃墙面,形成体量感的回形弯折形态,营造出充满建筑感的"波澜水面",空间张力十足。

"Structure is the creator of light," says Louis Kahn. Space staggered ups and downs, light and shadow ups and downs, the texture of the object can be revealed. The ceiling of sand table area continues the design method of reception hall. The ornaments and glass walls of the sculpture form a curved shape with a sense of volume, creating a "billowing water surface" full of architectural feeling, and full of space tension.



丝丝缕缕的线条,在阳光的投射下,轻快而自由,空间从未阻挡光的脚步,自然之光虚实相交。暗颂趣致的艺术态度。地面采用暗灰纹理石材,色调、线条和形态的黄金配比打造减法主义的丰盈。行走时,总有"柳暗花明又一村"的惊喜。

In the sunlight, the lines are light and free. Space never blocks the pace of light, and the natural light intersects with each other. The artistic attitude of dark praise is interesting. The ground is made of dark gray texture stone, and the golden ratio of tone, line and shape creates the abundance of subtraction. When walking, there is always a surprise of "another village in the dark".








与其定义其风格,材料、空间和光线相结合而营造出的氛围,才是设计师想要表达的;我们总需要这样的时光,在诗意里回归自然。食一餐周粟、颂一段诗经、听一曲礼乐、顾一城的现在与未来。

Instead of defining its style, materials, space and light, the atmosphere created by the combination is what designers want to express; we always need such time to return to nature in poetry. Eat a meal of Zhou Su, sing a poem, listen to a music, Gu Yicheng's present and future.


项目名称:昆明融创春城书院
设计总监:邓竹芹
主案设计:郭栋 谢明珠
深化总监:唐瑞 李海
设计深化:孙海婷 毛娅荣 罗茂瑞
室内设计:成都市天翊装饰工程设计有限公司
企业网站:www.cdtenyer.com项目
甲方设计团队:胡谦 尹枫炫 
项目地点:云南昆明
设计时间:2020.4
竣工时间:2020.10   


Project Name: Kunming rongchuang Chuncheng Academy

Design Director: Deng zhuqin

Main design: Guo Dong, Xie Mingzhu

Deepening director: Tang Rui and Li Hai

Design deepening: sun Haiting, Mao Yarong and Luo maorui

Interior design: Chengdu Tianyi Decoration Engineering 

Design Co., Ltd

Enterprise website: www.cdtenyer.com project

Design team of Party A: Hu Qian, Yin Fengxuan

Project location: Kunming, Yunnan

Design time: April 2020

Completion time: October 2020